Talò Nero di Troia Puglia I.G.P.

Típus: vörösbor

Szőlőfajta: Nero di Troia

Megnevezés: Puglia I.G.P., oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Művelési mód: kordonművelés

Terület: Alta Murgia, Puglia. A terület 180 méterre található a tengerszint felett.

Talaj: mély, közepes szerkezetű, főleg agyagos, jó aggregátszerkezetű.

Szüret: október közepén

Borkészítés: maceráció ellenőrzött hőmérsékleten, majd alkoholos fermentáció válogatott élesztőkkel kb. 10 napig.

Érlelés: francia és amerikai tölgyfahordókban 6 hónapig

Kóstolási jegyzet: színe élénk intenzív rubinvörös; illatában és zamatában elegánsan összefonódnak az ibolya virágos jegyei, a cseresznye és szeder gyümölcsössége, valamint a koriander, a feketebors és az édesgyökér fűszeressége. Illatát kakaós és dohányos jegyek gazdagítják. Határozott, de nem túl markáns, elegáns tanninok jellemzik. Jól strukturált bor, szép savakkal, melyek frissességet és hosszú élettartamot biztosítanak.

Ételpárosítás: szaftos, szószos gazdag első fogásokhoz, mint például a lasagne, a húsos ragus tészták. Ideális vörös húsokhoz, töltött húsokhoz, párolt és grillezett húsokhoz is. Közepesen érlelt sajtokhoz is illik.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C