Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.P. 60 Anni
Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.P. 60 Anni
Borkategória: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Szín: Vörös
Szőlőfajta: Primitivo, legalább 60 éves tőkék
Mennyiség / Hektár: 5000 tőke
Termőterület: San Marzano és Sava között elterülő válogatott, nagyon régi dűlők. A talajt nagy részben vörösföld alkotja, finom szerkezetű és általában meszes földalatti réteggel, helyenként pedig kiemelkedő sziklákkal. A talaj vörösségét a magas vas-oxid tartalom adja. Az éghajlatot magas éves átlaghőmérséklet, kevés csapadék és magas napi hőmérsékletingadozás jellemzi, amely mind pozitív hatással bír a szőlő minőségére. Ez a d.o.p. „Primitivo di Manduria” központi területe.
Szüreti időszak: szeptember közepe
Borkészítés: Az előrehaladott érési állapotban lévő szőlőfürtöket kézzel szüretelik. Héjon áztatás: 8 °C-on 24-48 órán keresztül. Hőmérséklet szabályozott maceráció és alkoholos fermentáció 24–26°C-on autokton élesztőkkel kb. 10 napig.
Érlelés: Malolaktikus fermentáció rozsdamentes acéltartályokban, majd 12 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban
Kóstolási jegyzet: Intenzív rubinvörös színű, enyhén fűszeres bor, komplex illattal; szilva és cseresznyelekvár aromával valamint dohány jegyekkel. Testes, lágy, tanninokban gazdag bor, kakaós, kávés és vaníliás lecsengéssel.
Ételpárosítás: Vörös és vadhúsokhoz, valamint nehezebb első fogásokhoz ajánljuk.
Fogyasztási hőmérséklet: 18°C.
További információk
San Marzano egy kis város az „olasz csizma sarkában”, a Salentói-félszigeten, mely az Adriai-tengert választja el a Jón-tengertől. A pincészet 19 borász összefogásával alakult meg 1962-ben.
1982-ben a karizmatikus személyiségű Francesco Cavallo-t választották a San Marzano elnökévé, aki napjainkig meghatározó alakja, kormányosa a vállalatnak.
Az első palackok 1996-ban kerültek ki a pincészetből, hála a tagok által megvásárolt modern palackozógépnek. Így a fogyasztók is elkezdték megismerni a márkát.
2000-ben megszületett a Sessantanni Primitivo di Manduria Dop, a cég ikonikus bora, melyben megtestesült a helyi ezer éves bortermelői kultúra, és a Primitivo-nak, a terület jellegzetes szőlőfajtájának ősi szeretete.
2015-ben a cég megvásárolt a Jón-tenger partján egy birtokot, a Masseria Samia-t, ahol 120 hektárnyi területen kísérleti szőlőtermesztés folyik, autokton szőlőfajták kutatásával. A birtokot, melyen egy 16. századi restaurált épület is található, változatos mediterrán növényzettel ültették be, azzal a céllal, hogy a környék „zöld tüdeje” legyen, ezzel is hangsúlyozva a fenntartható gazdálkodás és a környezetvédelem fontosságát.