Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.P. 60 Anni

Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.P. 60 Anni

Borkategória: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Szín: Vörös

Szőlőfajta: Primitivo, legalább 60 éves tőkék

Mennyiség / Hektár: 5000 tőke

Termőterület: San Marzano és Sava között elterülő válogatott, nagyon régi dűlők. A talajt nagy részben vörösföld alkotja, finom szerkezetű és általában meszes földalatti réteggel, helyenként pedig kiemelkedő sziklákkal. A talaj vörösségét a magas vas-oxid tartalom adja. Az éghajlatot magas éves átlaghőmérséklet, kevés csapadék és magas napi hőmérsékletingadozás jellemzi, amely mind pozitív hatással bír a szőlő minőségére. Ez a d.o.p. „Primitivo di Manduria” központi területe.

Szüreti időszak: szeptember közepe

Borkészítés: Az előrehaladott érési állapotban lévő szőlőfürtöket kézzel szüretelik. Héjon áztatás: 8 °C-on 24-48 órán keresztül. Hőmérséklet szabályozott maceráció és alkoholos fermentáció 24–26°C-on autokton élesztőkkel kb. 10 napig.

Érlelés: Malolaktikus fermentáció rozsdamentes acéltartályokban, majd 12 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban

Kóstolási jegyzet: Intenzív rubinvörös színű, enyhén fűszeres bor, komplex illattal; szilva és cseresznyelekvár aromával valamint dohány jegyekkel. Testes, lágy, tanninokban gazdag bor, kakaós, kávés és vaníliás lecsengéssel.

Ételpárosítás: Vörös és vadhúsokhoz, valamint nehezebb első fogásokhoz ajánljuk.

Fogyasztási hőmérséklet: 18°C.

További információk

San Marzano egy kis város az „olasz csizma sarkában”, a Salentói-félszigeten, mely az Adriai-tengert választja el a Jón-tengertől. A pincészet 19 borász összefogásával alakult meg 1962-ben.
1982-ben a karizmatikus személyiségű Francesco Cavallo-t választották a San Marzano elnökévé, aki napjainkig meghatározó alakja, kormányosa a vállalatnak.

Az első palackok 1996-ban kerültek ki a pincészetből, hála a tagok által megvásárolt modern palackozógépnek. Így a fogyasztók is elkezdték megismerni a márkát.
2000-ben megszületett a Sessantanni Primitivo di Manduria Dop, a cég ikonikus bora, melyben megtestesült a helyi ezer éves bortermelői kultúra, és a Primitivo-nak, a terület jellegzetes szőlőfajtájának ősi szeretete.

2015-ben a cég megvásárolt a Jón-tenger partján egy birtokot, a Masseria Samia-t, ahol 120 hektárnyi területen kísérleti szőlőtermesztés folyik, autokton szőlőfajták kutatásával. A birtokot, melyen egy 16. századi restaurált épület is található, változatos mediterrán növényzettel ültették be, azzal a céllal, hogy a környék „zöld tüdeje” legyen, ezzel is hangsúlyozva a fenntartható gazdálkodás és a környezetvédelem fontosságát.