Santoro Primitivo Puglia I.G.P.

Santoro Primitivo Puglia I.G.P.

Szőlőfajta: Primitivo

Mennyiség/hektár: 4500 tőke

Terület: Salento, Puglia. A terület kb. 100 méterrel a tengerszint felett található; közepes-magas átlaghőmérséklet és alacsony csapadékmennyiség jellemzi.

Talaj: a talajréteg közepesen agyagos, eléggé vékony és sziklás.

Szüret: szeptember első hetei.

Borkészítés: tíz napos hőmérséklet szabályozott héjon áztatás, amelyet fajtaélesztőkkel történő alkoholos erjesztés követ.

Érlelés: acéltartályokban.

Kóstolási jegyzet: színe élénk rubinvörös, lilás reflexekkel. Illata intenzív, gyümölcsös. A szilvás, cseresznyés illatot fűszeres, rozmaringos és vaníliás jegyek kísérik. Testes bor, mely lágy és kiegyensúlyozott, könnyen iható.

Ételpárosítás: nehezebb első fogások, vörös húsok és vadak, kemény sajtok kiváló kísérője.

Fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C

További információk

San Marzano egy kis város az „olasz csizma sarkában”, a Salentói-félszigeten, mely az Adriai-tengert választja el a Jón-tengertől. A pincészet 19 borász összefogásával alakult meg 1962-ben.
1982-ben a karizmatikus személyiségű Francesco Cavallo-t választották a San Marzano elnökévé, aki napjainkig meghatározó alakja, kormányosa a vállalatnak.

Az első palackok 1996-ban kerültek ki a pincészetből, hála a tagok által megvásárolt modern palackozógépnek. Így a fogyasztók is elkezdték megismerni a márkát.
2000-ben megszületett a Sessantanni Primitivo di Manduria Dop, a cég ikonikus bora, melyben megtestesült a helyi ezer éves bortermelői kultúra, és a Primitivo-nak, a terület jellegzetes szőlőfajtájának ősi szeretete.

2015-ben a cég megvásárolt a Jón-tenger partján egy birtokot, a Masseria Samia-t, ahol 120 hektárnyi területen kísérleti szőlőtermesztés folyik, autokton szőlőfajták kutatásával. A birtokot, melyen egy 16. századi restaurált épület is található, változatos mediterrán növényzettel ültették be, azzal a céllal, hogy a környék „zöld tüdeje” legyen, ezzel is hangsúlyozva a fenntartható gazdálkodás és a környezetvédelem fontosságát.