Liboll Vino Spumante Extra Dry

Liboll Vino Spumante Extra Dry

Szőlőfajta: őshonos fehérszőlő tőkék

Terület: San Marzano, Salento, Puglia, kb.150 méterre a tengerszint felett.

Talaj: nagyrészt meszes keveréktalaj

Gazdálkodás: Guyot

Szüret: augusztus vége

Szőlőfeldolgozás, erjesztés: az egész szőlőszemeket finoman préselik, majd csak az első préselésű mustot használják (55%), mely azután alacsony hőmérsékleten fermentálódik. Az így kapott bor további feldolgozása a „Charmat” módszerrel történik, nyomás alatt lévő tartályokban. A második fermentáció után a nyomás alatt lévő tartályokban marad saját élesztőivel, kb. még egy hónapig.

Érlelés: palackokban, ellenőrzött hőmérsékleten.

Kóstolási jegyzet: színe szalmasárga, jól kivehető zöld reflexekkel. Finom, tartós gyöngyözés jellemzi. Illata intenzív, kellemes, őszibarackos gyümölcsössége mellett bodzavirág és zsálya jegyek jelennek meg. Íze friss, élénk, kerek és jól kiegyensúlyozott.

Ételpárosítás: kiváló aperitif, különösen illik hal- és tenger gyümölcsei előételekhez és első fogásokhoz.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8 °C