Liboll Rosé Vino Spumante Extra Dry

Liboll Rosé Vino Spumante Extra Dry

Szőlőfajta: őshonos vörös szőlő tőkék

Terület: San Marzano, Salento, Puglia, kb.100 méterre a tengerszint felett. A területet magas átlaghőmérséklet és közepes-kevés csapadék jellemzi.

Talaj: agyagos, vékony rétegű, sziklákkal teli

Gazdálkodás: Espalier

Szüret: augusztus utolsó hete, hogy a savakat megőrizzék. A szőlőt kézzel szüretelik kora reggel.

Szőlőfeldolgozás, erjesztés: a szőlőszemeket finoman préselik, majd csak az első préselésű mustot használják (55%), mely azután alacsony hőmérsékleten fermentálódik. A második erjesztés a „Charmat” módszerrel történik, nyomás alatt lévő tartályokban.

Érlelés: nyomás alatt lévő tartályokban kb. egy hónapig, saját élesztőivel, majd palackokban.

Kóstolási jegyzet: színe tündöklő halványrózsaszín, hagymahéjszín reflexekkel. Finom, tartós gyöngyözés jellemzi. Intenzív narancsvirág, pink grapefruit és gránátalma illatú. Ízlelve teli, élénk, friss és minerális, száraz lecsengéssel.

Ételpárosítás: kiváló aperitif, különösen illik könnyű előételekhez, hal- és tenger gyümölcsei fogásokhoz.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6 °C