„F” Negroamaro Salento I.G.P.

„F” Negroamaro Salento I.G.P.

Borkategória: Oltalom alatt álló földrajzi megjelölés

Szín: Vörös

Szőlőfajta: Negroamaro

Mennyiség / Hektár: 4500 tőke

Termőterület: San Marzano és Francavilla Fontana között elterülő válogatott dűlők. A talajt elsősorban vörösföld (terra rossa) alkotja finom szerkezetű és általában meszes talajszint alatti réteggel, helyenként pedig kiemelkedő sziklákkal. A talaj vörösségét a magas vas-oxid tartalom adja. Az éghajlatot magas éves átlaghőmérséklet, kevés csapadék és magas napi hőmérsékletingadozás jellemzi, amely mind pozitív hatással bír a szőlő minőségére.

Szüreti időszak: szeptember utolsó hete

Borkészítés: A szőlőfürtöket kézzel szüretelik kis puttonyokban. Héjon áztatás: a szőlő 80%-át 18 napig, a maradék 20%-ot pedig 25 napig. Hőmérséklet szabályozott alkoholos fermentáció 24°C-on autokton élesztőkkel.

Érlelés: 12 hónapig francia és kaukázusi tölgyfahordókban.

Kóstolási jegyzet: Mély vörös-lilás színű bor, komplex illattal, fűszeres, gyümölcsös és cseresznyelekváros ízjegyekkel. Lágy, kiegyensúlyozott, tanninokban gazdag testes bor szép és hosszú lecsengéssel.

Ételpárosítás: Sós első fogásokhoz, vörös és vadhúsokhoz, valamint pecorinó sajthoz ajánljuk. Igazi meditációs bor.

Fogyasztási hőmérséklet: Kb. 18°C.