Amarone della Valpolicella Superiore DOCG

Amarone della Valpolicella Superiore DOCG

Szőlőfajta: 80% Corvina Veronese, Corvivone, 20% Rondinella

Terület: Dombos sziklás, mészköves talaj

Szüretelés és érlelés: Csak pergolás termesztés. A szőlőket október közepén szedik, de a szüret előtt a tőkén megkezdődik a száradás. Ez a szárítási procedúra folytatódik egy kifejezetten erre a célra használt kontrollált hőmérsékletű és páratartalmú teremben 120 és 130 napon keresztül. Ekkor a cukortartalom a szőlőszemekben oly mértékben koncentrálódik, hogy a cukorfok elérheti a 30-32%-ot.

Borkészítés: A szárítás után enyhe darálás következik, a fermentáció kontrollált hőmérsékleten megy végbe acéltartályban, melynek során a lassú maceráció következtében a must eléri az amaronéra jellemző komplexitást és magas extrakt tartalmat. Az alkoholos fermentáció és a tejsavas fermentáció során a bor minimum 24hónapot tölt el 20-30 hektoliteres tölgyfa hordókban a palackba kerülés előtt. Ezután 8 hónapos palackérlelés következik, mielőtt a bor az üzletekbe kerülne.

Kóstolási jegyzet: Mély Rubinvörös, gránátos reflexekkel. Friss és alkoholos meggy illat is megtalálható benne, ezenkívül szilva és fűszer, csakúgy, mint bors és fahéj. Elegáns, kiegyensúlyozott, bársonyos, ugyanakkor robusztus, komplexitásában száraz és testes.

Ételpárosítás: Roston sült húsokhoz, úgymint vadhúsok és vörös húsok, és nagyon érett pikáns sajtokhoz ajánlott. Kitűnő nyers tonhalhoz, sushihoz, vietnámi és indiai ételekhez. Nagyszerű lehetőséget nyújt azonban önálló fogyasztásra is.

Fogyasztási Hőmérséklet: 16-18°C.

Alkoholtartalom: 15%