Név Amarone della Valpolicella
Szőlőfajta 80% Corvina Veronese, Corvivone, 20% Rondinella
Terület Dombos sziklás, mészköves talaj
Szüretelés és érlelés Csak pergolás termesztés. A szőlőket október közepén szedik, de a szüret előtt a tőkén megkezdődik a száradás. Ez a szárítási procedúra folytatódik egy kifejezetten erre a célra használt kontrollált hőmérsékletű és páratartalmú teremben 120 és 130 napon keresztül. Ekkor a cukortartalom a szőlőszemekben oly mértékben koncentrálódik, hogy a cukorfok elérheti a 30-32%-ot.
Borkészítés A szárítás után enyhe darálás következik, a fermentáció kontrollált hőmérsékleten megy végbe acéltartályban, melynek során a lassú maceráció következtében a must eléri az amaronéra jellemző komplexitást és magas extrakt tartalmat. Az alkoholos fermentáció és a tejsavas fermentáció során a bor minimum 24hónapot tölt el 20-30 hektoliteres tölgyfa hordókban a palackba kerülés előtt. Ezután 8 hónapos palackérlelés következik, mielőtt a bor az üzletekbe kerülne.
Kóstolási jegyzet Mély Rubinvörös, gránátos reflexekkel. Friss és alkoholos meggy illat is megtalálható benne, ezenkívül szilva és fűszer, csakúgy, mint bors és fahéj. Elegáns, kiegyensúlyozott, bársonyos, ugyanakkor robusztus, komplexitásában száraz és testes.
Ételpárosítás Roston sült húsokhoz, úgymint vadhúsok és vörös húsok, és nagyon érett pikáns sajtokhoz ajánlott. Kitűnő nyers tonhalhoz, sushihoz, vietnámi és indiai ételekhez. Nagyszerű lehetőséget nyújt azonban önálló fogyasztásra is.
Fogyasztási Hőmérséklet 16-18°C.
Alkoholtartalom 15%