Név Liatico – Aleatico
Szín Vörös
Szőlőfajta Aleatico
Mennyiség / Hektár 5000 tőke
Termőterület Válogatott szőlőültetvényeken, a Jón-tenger partján, Taranto közelében. Az ottani forró és száraz klíma különösen alkalmas az édes borok termelésére. Szüreti időszak: szeptember végén.
Borkészítés Aszalt gyümölcsből, irányított erjesztés rozsdamentes acél tartályokban, szőlőlé hozam 30%.
Érlelés Acél tartályokban.
Kóstolási jegyzet Ez a bor mély rubinvörös színű, illata rendkívül karakteres, olyan illat, amely emlékeztet az érett szőlőére, valamint a virágos finomabb és elegáns illatokra. M egízlelve édes harmóniát tapasztalunk, jó savakkal és nemes vastag tanninokkal. Nagyon kellemes bor, ugyanakkor egy erős karakter, készen arra, hogy már most élvezetes legyen, de folyamatosan érik a palackban is.
Ételpárosítás Desszertek, aprósütemények, citromos, gyümölcsös sütemények, almás és krémes piték.
Fogyasztási hőmérséklet Kb. 18°C.