Név Filari Primitivo di Manduria
Szín Vörös
Szőlőfajta Primitivo
Mennyiség / Hektár 5000 tőke
Termőterület San Marzano és Sava között elterülő válogatott, nagyon régi dűlők. A talajt nagy részben vörösföld alkotja, finom szerkezetű, általában meszes földalatti réteggel, helyenként pedig kiemelkedő sziklákkal. A talaj vörösségét a magas vas-oxid tartalom adja. Az éghajlatot magas éves átlaghőmérséklet, kevés csapadék és jelentős napi hőmérsékletingadozás jellemzi, amely mind pozitív hatással bír a szőlő minőségére. Ez a d.o.p. "Primitivo di Manduria" központi területe.
Borkészítés Miután a tőkén a szőlő megaszalódott, kézzel leszüretelik. Erjedés: 10 nap a kiválasztott őshonos élesztővel. Thermo-vezérelt alkoholos erjedés 24-26 ° C-on.
Érlelés 12 hónapig francia és amerikai fahordókban.
Kóstolási jegyzet Intenzív rubinvörös színű, gránát árnyalatokkal; tartós és komplex aroma, érett gyümölcsös íz jellemzi, ami emlékeztet a cseresznye lekvárra és a szárított fügére; finom és könnyű, fűszeres. Testes bor, ami szépen körbeveszi a szájpadlást, mézes érzés, jó savakkal.
Ételpárosítás Tökéletes mandulás, gyümölcsös süteményekhez és az erős ízű és fűszeres sajtokhoz.
Fogyasztási hőmérséklet Kb. 18°C.