Név „F” Negroamaro Salento I.G.P.
Borkategória Oltalom alatt álló földrajzi megjelölés
Szín Vörös
Szőlőfajta Negroamaro
Mennyiség / Hektár 4500 tőke
Termőterület San Marzano és Francavilla Fontana között elterülő válogatott dűlők. A talajt elsősorban vörösföld (terra rossa) alkotja finom szerkezetű és általában meszes talajszint alatti réteggel, helyenként pedig kiemelkedő sziklákkal. A talaj vörösségét a magas vas-oxid tartalom adja. Az éghajlatot magas éves átlaghőmérséklet, kevés csapadék és magas napi hőmérsékletingadozás jellemzi, amely mind pozitív hatással bír a szőlő minőségére.
Szüreti időszak szeptember utolsó hete
Borkészítés A szőlőfürtöket kézzel szüretelik kis puttonyokban. Héjon áztatás: a szőlő 80%-át 18 napig, a maradék 20%-ot pedig 25 napig. Hőmérséklet szabályozott alkoholos fermentáció 24°C-on autokton élesztőkkel.
Érlelés 12 hónapig francia és kaukázusi tölgyfahordókban.
Kóstolási jegyzet Mély vörös-lilás színű bor, komplex illattal, fűszeres, gyümölcsös és cseresznyelekváros ízjegyekkel. Lágy, kiegyensúlyozott, tanninokban gazdag testes bor szép és hosszú lecsengéssel.
Ételpárosítás Sós első fogásokhoz, vörös és vadhúsokhoz, valamint pecorinó sajthoz ajánljuk. Igazi meditációs bor.
Fogyasztási hőmérséklet Kb. 18°C.