Moscato d'Asti Riveto
oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Elnevezés Moscato d'Asti d.o.c.g.
Szőlőfajta 100% Moscato Bianco
Termőterület Neive és Costigliole d'Asti
Fekvése dél–nyugat
Talaj homokos-meszes
Szőlőművelési mód Guyot
Hozam 70 hl/hektár
Borkészítés héjon áztatás, finom préselés majd a must ülepítése következik
Erjesztés másodlagos erjesztés alacsony hőmérsékleten, acéltartályban (kb. 20 napig), majd hideg stabilizáció és mikroszűrés előzi meg a palackozást
Megjelenés intenzív, élénk szalmasárga, tartós gyöngyözéssel
Illatjegyek nagyon intenzív, friss és illatos, trópusi gyümölcsök jegyeivel
Ízjegyek édes, erőteljesen ropogós, ami remekül kihozza a szőlő ízének és aromájának természetét
Ételpárosítás ez a rendkívül vonzó bor tökéletes önmagában, aperitifként, illetve jól illenek hozzá a friss gyümölcsök, gyümölcs sorbetek, friss sajtok, tésztafélék és a panettone, azaz az olasz karácsonyi kalács
Alkoholtartalom ez a rendkívül vonzó bor tökéletes önmagában, aperitifként, illetve jól illenek hozzá a friss gyümölcsök, gyümölcs sorbetek, friss sajtok, tésztafélék és a panettone, azaz az olasz karácsonyi kalács
Fogyasztási hőmérséklet 5 °C
A bort adó szőlő Costigliole d'Asti és Bricco di Neive, valamint Mango más szőlőültetvényeiről származik.
Az alkoholos- és az azt követő második erjesztés, valamint a tartályban történő préselés adja a bor finom gyöngyözését és az azt kísérő klasszikus, virágos és gyümölcsös aromagazdagságot. Kóstolva a lilaakác, bodza, boscolo körte és narancshéj zamatai köszönnek vissza.
Az olasz karácsonyi kalács, a Panettone és a Moscato az egyik legkiválóbb ételpárosítás, azonban aki – gasztronómiai értelemben – egy kis flörtre vágyik, feltétlenül próbálja ki a bort Belon osztrigával is. Az osztriga jellegzetes édes zamata tökéletesen illeszkedik a bor gyümölcsös lágyságához.