Barbera d'Alba Mara
oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Elnevezés Barbera d'Alba d.o.c.
Szőlőfajta 100% Barbera
Termőterület Neive - Rivetti - Bricco di Neive
Fekvése kelet-délnyugat
Talaj agyagos
Szőlőművelési mód Guyot
Hozam 60 hl/hektár
Erjesztés kóracél tartályban 8 napig ellenőrzött hőmérsékleten, a törkölysapka hagyományos lenyomásával
Érlelés 10 hónapig acéltartályban, amit két hónapig tartó palackos érlelés követ
Megjelenés mély rubinvörös, lila árnyalatokkal
Illatjegyek intenzív, érett piros gyümölcsök, cseresznye és bogyós gyümölcsök
Ízjegyek igen jól iható bor, hosszantartó és harmonikus lecsengéssel
Ételpárosítás a teljes étkezés során remek szolgálatot tesz, valamint tökéletesen illik tésztaételekhez, sajtokhoz, valamint kolbászfélékhez
Alkoholtartalom 13,5%
Fogyasztási hőmérséklet 16–18 °C
A Rivetti család legfiatalabb lányáról elnevezett Barbera könnyen iható számos tekintetben fiatalos spontaneitás jellemzi. A kóracél tartály jelentőségteljes döntés: kiemeli a bor zamatát, amit piros ribizli és cseresznye egészít ki. Selymes, de érezhető tanninokkal és szép lecsengéssel.
Szépen harmonizál különböző módon készített főtt húsokhoz, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy aperitifként vagy tésztából készült ételek mellé is kiváló. Egyes tengeri ételekhez is jó választás, például a pecorino sajttal szórt, kagylóval készült makaróni mellé.