Chardonnay la Valletta
oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Elnevezés Piemonte d.o.c. Chardonnay
Szőlőfajta 100% Chardonnay
Termőterület Costigliole d'Asti
Fekvése észak–dél–kelet
Talaj homokos-meszes
Szőlőművelési mód Guyot
Hozam 60 hl/hektár
Erjesztés szabályozott hőmérsékleten, 225 literes új fahordókban
Érlelés finomseprőn, az erjesztés során használt hordóban legalább 12 hónapig, majd 6 hónapig palackban.
Megjelenés aranysárga, zöldes árnyalatokkal
Illatjegyek friss, gyümölcsös, virágos aromajegyekkel
Ízjegyek testes, gyümölcsös, hosszantartó
Ételpárosítás kiváló választás zamatos ételekhez és tenger gyümölcseihez.
Alkoholtartalom 13%
Fogyasztási hőmérséklet 7–9 °C
A címkén szereplő Valetta név egyben az 1800-as évek közepe óta létező Dante Rivetti család beceneve is.
A Chardonnay szőlőt túlérett állapotában szüretelik, amit előbb kis hordókban történő erjesztés, majd 15 hónapon keresztül folytatott finomseprős erjesztés követ. Illatában a ranett alma, a citrusfélék, a só és a keleti fűszerek jelennek meg. Élénk, nagytestű, kerek és harmonikus bor.
Ajánlott tengeri ételek, különösen igényes halfogások, például sült vagy grillezett rombuszhal, tengeri sügér és kakashal mellé. Nem túlzás azonban egyes húsételekhez sem, például gyöngytyúk vagy füstölt kacsamell carpaccióhoz.