Barolo L'église
oltalom alatt álló eredetmegjelölés
Elnevezés Barolo d.o.c.g.
Szőlőfajta 100% Nebbiolo
Termőterület válogatott vásárolt szőlő
Fekvése délnyugat
Talaj meszes-agyagos
Szőlőművelési mód Guyot
Hozam 50 hl/hektár
Erjesztés kóracél tartályban 12-15 napig ellenőrzött hőmérsékleten, a törkölysapka hagyományos lenyomásával
Érlelés legalább 24 hónapig 60%-ban francia, 225 literes tölgyfahordóban és 40%-ban 25 hl-es szlavón tölgyfahordóban
Megjelenés mély gránátvörös, narancsos árnyalatokkal
Illatjegyek intenzíven gyümölcsös és fűszeres, piros bogyós gyümölcsök és lekvár aromákkal, valamint nyomokban rózsa és ibolya, dohány, bőr és édesgyökér jegyeivel.
Ízjegyek testes és intenzív, kóstolva lágy, selymes, engedi kibontakozni a szép tanninokat és a finom struktúrát.
Ételpárosítás tojásos tésztaételekhez, vörös húsokhoz, vadételekhez és érett sajtokhoz
Alkoholtartalom 14,5%
Fogyasztási hőmérséklet 17–18 °C
A Nebbiolot Barolo déli- és délkeleti fekvésű területein szüretelik. A borkészítés – a szó tradicionális értelmében – különböző méretű fahordókban történő érleléssel zárul (24 hónap). Világos gránátvörös, a száraz rózsa, cseresznye és vadon termő szeder aromajegyeivel. Kiegyensúlyozott, kóstolása során kissé szárító, lecsengése pedig édesgyökérre és a dohányra emlékeztető. Fiatalon remek párost alkot krémes hegyi sajtokkal, például a Castelmagnóval és vargányás rizottóval. Az éveken át történő palackos érlelés eredményeképpen szépen harmonizál vadkacsa raguval készült tagliatelléhez. A tenger gyümölcseinek rajongói pedig nem lesznek képesek ellenállni, hogy ne próbálják ki szárított tőkehal és burgonya kísérőjéül.