Az olasz ’ramato’, azaz rézszín a Pinot Gris szőlő természetes színe. A gyümölcsöt héjával együtt erjesztik, amely érvényre juttatja fénylő aranybarna színét és még intenzívebbé teszi aromaszerkezetét.
Név Pinot Grigio XL
Alkoholtartalom 14%
Savtartalom 5.37 g/l
pH 3.52
Szőlőfajta 100% Pinot Gris
Termőterület Kizárólag legöregebb, Mattia nevű szőlőültetvényünkön található, ahol hektáronként 5500 tőkéjű, Guyot-művelésű területen terem, 60 mázsa/hektár terméssel.
Szüret Az érett fürtök gondos kézi válogatásával
Borkészítés A gyümölcs 50%-át bogyózzuk, majd négy napon át ellenőrzött hőmérsékleten, 17–19 fokon történő héjon áztatás következik, ami lehetővé teszi a részleges erjesztést. Kíméletes préselést követően a bor 30%-át teljesen kierjesztjük 500 literes tölgyfahordókban, a fennmaradó rész pedig rozsdamentes acéltartályba kerül. A leszüretelt szőlő másik felét bogyózzuk, majd két napig tartó hideg áztatás jön. Ezután következik a préselés, majd a bor erjesztése rozsdamentes acéltartályokban.
Érlelés 18 hónapon keresztül rozsdamentes acél tartályokban finomseprőn, valamint tölgyfahordóban közvetlen batonázs eljárással. A palackos érlelés 6 hónapig tart.
Ízjegyek Telt rézszínű ragyogó fénnyel és olajos konzisztenciával. Illatában érett sárgadinnye, papaya és mandarinhéj jelenik meg virágmézes jegyekkel. Szájban krémes, tartós és elegáns gazdag ásványossággal. Remek párost alkot nyers tenger gyümölcseivel, kagylóval, sonkával, dinnyével, rizottóval, tésztafélékkel és sajttal. 12–14 °C-on fogyasztva a legtökéletesebb.