Név Friulano
Alkoholtartalom 13.5%
Savtartalom 5.0 g/l
pH 3.43
Szőlőfajta 100% Tocai Friulano
Termőterület Cusins, hektáronként 5700 tőkével. Guyot-művelésű termőterület 80 hl/hektár terméssel.
Szüret Kézi szüretekkel, ahol a szőlő 10%-át kései szüretkor szedik.
Borkészítés A bor készítése közvetlenül a szüret után a szőlő 60%-nak finom préselésével kezdődik, 30%-át bogyózzuk és rövid ideig tartó hideg áztatás következik. A fennmaradó 10%-nál a szemek szárítása és finom préselése a következő fázis. Az erjesztés rozsdamentes acéltartályokban történik ellenőrzött hőmérsékleten.
Érlelés A bort seprőn érleljük rozsdamentes acéltartályokban kb. hat hónapig közvetlen batonázs eljárással.
Ízjegyek A Tocai Friulano őshonos Friulian fajta, ami meleg, mégis jól szellőző éghajlati feltételek mellett terem. Ragyogó aranyszínű, cukrászkrémre, vadvirágokra és mandulára emlékeztető aromákkal. Kóstolva elegáns, feltárva az édes és keserűmandula karakterisztikus zamatát. Tökéletes párosítás füstölt és zsírosabb húsételekhez, de érdemes kipróbálni intenzívebb ízű tengeri ételekhez és kiadós levesekhez is. 12–14 °C-on fogyasztva a legtökéletesebb.