Ismerős ételek „Töltött paprika” stílusban:
Ezek nem az eredeti receptek, viszont egyszerű és hatékony a technológia.
Anyaghányadokat nem adok, csak arányokat, azt is csak ahol muszáj.
Mindenki szabadságot kap a felhasznált borok tekintetében is, természetesen az, hogy vörös vagy fehér, édes vagy száraz, megszívlelendő.

Hideg joghurtos borleves libamájjal
Egy üvegnyi mennyiségű vizet felforralunk, kevés cukrot, egész szegfűszeget-fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá. Pár perc forralás után egy üveg fehérbort öntünk bele, és amikor újra felforrt, levesszük a tűzhelyről. Amikor teljesen kihűlt, 3-4dl natúr joghurtot keverünk bele, a fűszerek miatt az egészet leszűrjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Amikor teljesen kihűlt, hízott libamájból hajszál vékony szeleteket vágunk hozzá, amit meglepő módon sóval és frissen őrölt borssal ízesítve kínálunk.

 

Francia hagymaleves
A vöröshagymát paradicsomcikk méretű darabokra vágjuk és frissen olvasztott vajon párolni kezdjük. Picit megsózzuk, és fekete borsot őrlünk rá. Amikor halványan barnulni kezd, felöntjük annyi száraz fehérborral, hogy éppen ellepje. Pár percig, az alkoholtartalom elpárolgásáig forraljuk és a fehérbor mennyiségéhez képest kétszer annyi jó ízű csirke alaplevet adunk hozzá, amivel 5 percig forraljuk. Tálaláskor vajjal, sóval, borssal, zúzott fokhagymával alaposan összepirított kenyeret vagy kenyérkockákat adunk hozzá és megszórjuk ízlésünknek megfelelő reszelt sajttal.

Sáfrányos rizottó tőkehal filével
Apró darabokra vágott vöröshagymát olvasztott vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdünk.
Carnaroli rizst adunk hozzá, és amikor az is felmelegedett, felöntjük annyi száraz fehérborral, ami éppen ellepi. Sáfrányt szórunk bele, és amikor rotyog, merőkanállal forró csirkelevest adagolunk hozzá. 16-17 percen keresztül folyamatosan kevergetjük, végül a legtöbb rizottóval ellentétben nem reszelt parmezánt, hanem kevéske zsíros tejszínt keverünk bele.
Közben serpenyőben, kevés olívaolajon fekete tőkehalfilét sütünk, amit tálaláskor a rizottó tetejére teszünk, ráadásként olívaolajjal összeturmixolt petrezselymet csöpögtetünk rá.

Lazacfilé Pinot Noir mártásban
Bőrös lazacfilét olívaolaj és vaj keverékében üvegesre sütünk, és egészen apróra vágott lilahagymát és hajszál vékonyra szeletelt fokhagymát szórunk mellé. Kiemeljük a serpenyőből és alufóliába csomagolva félretesszük. A halványan megpirult hagymához vörösbort (Pinot) és egyenlő mennyiségű tejszínt öntünk, és sűrűre forraljuk. Tálalás előtt egy percre bőrével felfelé visszatesszük bele a lazacfilét. Ízlésünknek megfelelő rizs-, burgonya- vagy zöldségköretet adunk hozzá.

Narancsos forralt bor sabayon
2 üveg vörösbort, 0,4kg kristálycukrot 0,5l frissen facsart narancslevet, 1 citrom levét, reszelt héját, egész fahéjat és szegfűszeget 5 percig forralunk, leszűrjük és kihűtjük.
Amikor teljesen kihűlt, keverőtálba öntjük és fagyasztóba rakjuk. 10-15 percenként villával megkeverve jégkása állagúra fagyasztjuk.
Pohárba kanalazva, szívószállal és kiskanállal kínáljuk.

 

Borban sült fokhagymás pulyka
Egész tisztított pulykamell filét alaposan megtűzdelünk fokhagymagerezdekkel, megszórjuk frissen őrölt feketeborssal és beburkoljuk szeletelt szalonnával. Tepsibe rakjuk és nagy darabokra vágott vöröshagymát szórunk köré. Meglocsoljuk száraz fehérborral, letakarjuk és 160-170 fokos sütőbe tesszük, Kb. 1 óra múlva, amikor teljesen megpuhult, levesszük a takarót és még 30-40 percig, pirulásig sütjük. Leöntjük a hagymás párolólevet, amit leszűrünk és sűrűre forralunk. A boros szaftot a vastagra vágott pulykaszeletekre öntve, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Fehérboros-babérleveles csirkecombok
Sóval, borssal fűszerezett csirke felsőcombokat olívaolajon alaposan megpirítunk, félretesszük és a visszamaradó zsiradékba pucolatlan fokhagymagerezdeket és egész babérlevelet szórunk. Mikor ezek is megpirultak, bőrével fölfelé visszatesszük a csirkecombokat és felöntjük annyi száraz fehérborral, hogy a pirult csirkebőr még kilógjon. A boros mártás sűrűsödéséig és a hús teljes puhulásáig főzzük. Tálaláskor pirított hagymával és csirkelevessel párolt sáfrányos kölest és könnyű pirított zöldségeket kínálunk hozzá. Természetesen a fokhagymás, fehérboros, babérleveles szaftot is rákanalazzuk.

Vörösboros kakas
A konyhakész kakast részeire daraboljuk, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezve, forró lábosban, olívaolajpn alaposan megpirítjuk. A húsdarabokat kivesszük és a visszamaradó zsiradékban vágott leveszöldséget párolunk. Felöntjük sótlan alaplével és rengeteg vörösborral. Fűszerezzük friss zsályával. Visszarakjuk a csontos kakasdarabokat és fedő alatt nagyon puhára pároljuk. Ismét kiemeljük a húsdarabokat, levesszük a csontról és eltávolítjuk a bőrét. A mártást leszűrjük és sűrűre forraljuk. Visszarakjuk az előkészített húst, összeforraljuk, a besűrűsödött mártással és ízlés szerinti körettel kínáljuk.

Burgundi marha
Választhatunk több féle marhahúsrészből is, de talán az egyik legmegfelelőbb a marha csont nélküli nyaka, amiből nagyobb, kb. fél kilós egymáshoz képest egyforma darabokat vágunk és sóval, frissen őrölt borssal fűszerezve olívaolajon alaposan megpirítjuk. Kiemeljük a zsiradékból és nagy darabokra vágott zöldségeket (hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, gombát) pirítunk a helyén. Amikor a zöldségek megpuhultak, tepsibe rakjuk őket és egészben főtt, lehetőleg újburgonyát is adunk hozzá. A zöldségek helyére paradicsompürét kanalazunk. Pirítani kezdjük és fokhagymát, friss kakukkfüvet, friss rozmaringot adunk hozzá, felöntjük sótlan alaplével és vörösborral. Visszarakjuk a húsdarabokat, puhulásig és a mártás sűrűsödéséig főzzük. Kiemeljük és felszeleteljük a kész húst, a mártást leszűrjük, hideg vajjal gazdagítjuk. A marhát sütőben visszamelegített zöldségekkel és a paradicsomos, vörösboros mártással tálaljuk.

Grillezett gyümölcsök, borkrém habbal
Kemény gyümölcsöket (pl.: ananász, banán, pucolt alma, eper stb.) beáztatott bambusznyársra húzunk., mintha paníroznánk, porcukorba forgatjuk. Faszénparázson hirtelen karamellizáljuk (vagy forró sütőbe tesszük). Közben édes fehérbor, kristálycukor és tejszín 1:1 arányú keverékét vízgőz felett, üstben habosra keverjük és a sült zöldségre öntve tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT